Inspiráló előadások

Az Inspi-Ráció munkatársai azokban a témákban amelyekben előadást vállalnak jellemzően gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek. Így előadásaink bár alaposan végig gondolt, kiérlelt elméleti alapokra épülnek, de kiinduló pontunk mindig az élet maga!

A következő témákban vállalunk előadásokat:

civil vállalkozás jogi oldalaCivil vállalkozás jogi lehetőségei
Előadó: Vágvölgyi Gusztáv (Pabló)
Rövid összefoglaló: Manapság a civil szféra egyik meghatározó kérdése a "lenni, vagy nem lenni?", azaz a miből finanszírozzuk kitűzött társadalmi céljainkat? Jelenleg a legtöbb civil szervezet a pályázatokra támaszkodik elsősorban, emellett megjelenik az 1%, egy-egy tudatosabb szervezetnél az adomány, vagy a szponzoráció, azonban a vállalkozás talán a legritkább gazdasági láb egy civil szervezetnél. Sokszor úgy hangzik el a kérdés: "egyáltalán vállalkozhatnak a civilek?" A válasz egyértelműen igen! Sőt a civil vállalkozás lehet megítélésem szerint az egyik kitörési pontja a civil szektornak a túlbürokratizált pályázati rendszerek függőségétől, a kiszolgáltatottságától!
Az előadás azt mutatja be, hogy a jog milyen kereteket szab a civil vállalkozásnak, kitérve ennek adózási oldalára is.
Célcsoport: Elsősorban civil szervezetek vezetőinek, pénzügyeseinek ajánlom.
Milyen rendezvényekre ajánljuk: Jó lehetőség civil találkozókon, konferenciákon, műhelymunkákon, ahol a forrásteremtés diverzifikálása, a több lábon állás elősegítse a cél, vagy kifejezetten a civil vállalkozás a téma.

Időtartam: 45-60 perc

Civil vállalkozás jogi lehetőségei megtekintése >
A közösségi vállalkozás feléA közösségi vállalkozás felé
Előadó: Vágvölgyi Gusztáv (Pabló)
Rövid összefoglaló:A közösségi vállalkozás egy szervezeti modell, amely egyszerre valósítja meg a közösségi minőséget és a vállalkozás hatékonyságát. Ez a szervezeti modell mind a civil szervezeteknek, mind a társadalmi felelősségvállalásban gondolkodó cégeknek lehet szervezetfejlesztési irány.
Az előadásban célcsoportól függően a közösségi vállalkozást mint szervezeti fejlődési irányt, lehetőséget mutatom be, kitérek a szervezet gazdálkodásának fejlesztését segítő 'X' modell bemutatására (saját fejlesztés), civil szervezetek esetén beszélek a vállalkozás jogi, könyvelési oldaláról is, valamint bemutatom azt a perspektívát amit a közösségi vállalkozások összefogása jelenthet.

Célcsoport: Elsősorban szervezeti vezetőknek ajánlom.

Milyen rendezvényekre ajánljuk: Jó lehetőség civil találkozókon, konferenciákon, műhelymunkákon, ahol a forrásteremtés diverzifikálása, a több lábon állás elősegítse a cél, vagy kifejezetten a társadalmi, szociális, vállalkozás, közösségi gazdálkodás a téma.
Cégek számára olyan rendezvényeken, műhelymunkákon, konferenciákon ahol a társadalmi felelősségvállalás a téma.

Időtartam: 45-60 perc

A közösségi vállalkozás felé megtekintése >

Az előadói díj: az előadókkal történő megegyezéstől függ, ami függ a célcsoportól, a távolságtól, az előadás hosszától, attól, hogy meddig kell a rendezvényen részt venni.

Természete szerint nyitó dia"Természete szerint" Közösség szervezési mintázatokról egy Inspi-Rációs kutatás kapcsán - a kutatás eredményeinek rövid összefoglalása

Előadó: Vágvölgyi Gusztáv (Pabló)

Rövid összefoglaló: Az Inspi-Ráció Egyesület 2013-ban indított egy kutatási programot aminek a célja: A fenntarthatósági kezdeményezések jó gyakorlatainak, közösség szervezési és fejlesztési mintázatainak összegyűjtése és megosztása annak érdekében, hogy ezzel elősegítsük a fenntarthatósági kezdeményezések életben maradását.

Ennek a kutatásnak az eredményeit felhasználva, a gyakorlatból leszűrt közösség szervezési mintázatokról beszélek ebben az előadásban. Célom, hogy a közösségi (fenntarthatósági) kezdeményezések vezetőinek, aktív tagjainak segítséget nyújtsak abban, hogy a kezdeményezésük alapját, magát a közösséget képesek legyenek létrehozni, fejleszteni.

Célcsoport: Elsősorban közösségek vezetőinek, meghatározó tagjainak ajánlom, de bármilyen cég, szervezet, intézmény vezetőinek hasznos lehet ahol a közösségre, mint erőforrásra tekintenek. Kifejezetten ajánlom azoknak akik közösségi vállalkozásban gondolkoznak.

Milyen rendezvényekre ajánljuk: Minden olyan konferenciára, műhelymunkára, hálózati találkozóra ajánlom, ahol a közösség fejlesztése van a középpontban. Egy -egy közösség, szervezet számára is szívesen megtartom ezt az előadást egy közösség-, szervezetfejlesztési beszélgetés keretében.

Időtartam: 45-60 perc

A természete szerint ppt megtekintése >

Kutatás eredményeiMi az ami akadályoz és mi az ami segít bennünket a közösség alkotásban? A közösségi minőségre irányuló Inspi-Rációs kutatás eredményeinek bemutatása

Előadó: Vágvölgyi Gusztáv (Pabló)

Rövid összefoglaló: Az Inspi-Ráció Egyesület 2013-ban indított egy kutatási programot aminek a célja: A fenntarthatósági kezdeményezések jó gyakorlatainak, közösség szervezési és fejlesztési mintázatainak összegyűjtése és megosztása annak érdekében, hogy ezzel elősegítsük a fenntarthatósági kezdeményezések életben maradását.

Ennek a kutatásnak az eredményeit mutatom be ebben az előadásban, aminek az elején elmondom a kutatás indíttatását, a kutatás kereteit, módszereit. Majd két kérdés:

  1. Mi akadályoz bennünket a közösség alkotásban?
  2. Mi segít bennünket a közösség alkotásban?

köré szervezve bemutatom a kutatás eredményeit.

Célcsoport: A kutatás eredményeinek bemutatásával esősorban azokat szeretném segíteni akik nap, mint nap szembe kerülnek azzal a nehézséggel, hogy mit tehetnek azért, hogy jobb közösségük legyen. Ezért elsősorban közösségek vezetőinek, meghatározó tagjainak ajánlom, de bármilyen cég, szervezet, intézmény vezetőinek hasznos lehet ahol a közösségre, mint erőforrásra tekintenek. Kifejezetten ajánlom azoknak akik közösségi vállalkozásban gondolkoznak.

Milyen rendezvényekre ajánljuk: Minden olyan konferenciára, műhelymunkára, hálózati találkozóra ajánlom, ahol a közösség fejlesztése van a középpontban. Egy-egy közösség, szervezet számára is szívesen megtartom ezt az előadást egy közösség-, szervezetfejlesztési beszélgetés keretében.

Időtartam: 2 x 1,5 óra + utána beszélgetés (így ez egy félnapos program)

Közösségi minőségre irányuló kutatás eredményei előadás ppt megtekintése >